
 

 

 
 
 
 
Meeting of: STANDARDS COMMITTEE 
 
Date:   16TH JUNE 2005 
 
Report of: CORPORATE DIRECTOR (CENTRAL SERVICES) 
 
Reference: CDCS/HLS 
 
Title: CONSULTATION PAPER ON THE REVIEW OF THE CODE OF CONDUCT 

FOR MEMBERS 
 
PUBLIC/EXEMPT ITEM 
 
This item is for consideration in the public part of the meeting. 
 
PURPOSE OF THE REPORT 
 
To enable the Committee to consider a Standards Board Consultation Paper on a review of 
the Code of Conduct, and determine whether Members wish to respond. 
  
RECOMMENDATIONS 
 
The Committee is asked to note the report and to consider whether it wishes to 
respond to the Consultation Paper. 
 
REPORT 
 
Introduction 
 
The Code of Conduct was introduced in November 2001 and came into force across all local 
authorities in May 2002.  The Standards Board for England is now reviewing the Code of 
Conduct, and has issued a Consultation Paper.  The full Consultation Paper is available on 
the Standard Board’s website – www.standardsboard.co.uk – and should be read in 
conjunction with the Code of Conduct. 
 
The deadline for responses is the 17th June 2005. 
 
The purpose of the consultation is to review the effectiveness of the Code of Conduct, and 
explore ways in which it could be simplified, clarified and improved.  The Standards Board 
wishes to use the consultation exercise as an opportunity to ask whether the Code of 
Conduct captures all the conduct it should, and to focus on areas of the Code of Conduct 
which are contentious or may need clarification. 
 
The Consultation Paper asks twenty nine questions, under ten separate headings.  These 
headings are followed in this report, which attempts to summarise the salient points of the 
Consultation Paper. 
 
The General Principles 
 
The Code of Conduct is required by Section 50(4)(a) of the Local Government Act 2000 to 
be consistent with the general principles of conduct in public life, which are set out in a 



 

Statutory Instrument.  These are selflessness; honesty and integrity; objectivity; 
accountability; openness; personal judgment; respect for others; duty to uphold the law; 
stewardship; and leadership. 
 
The Standards Board considers that these principles should be included as the preamble to 
a revised Code of Conduct.  The Board does not believe that failure to adhere to the general 
principles should be considered as specific grounds for investigation, but believes inclusion 
would serve to clarify the Code of Conduct 
 
The questions asked under this heading are: 
 
1. Should the ten general principles be incorporated as a preamble to the Code of 

Conduct? 
 
2. Are there any other principles which should be included in the Code of Conduct? 
 
Members may wish to note that this Council has already adopted its own preamble to the 
Code of Conduct, which sets out the ten principles. 
 
Disrespect and Freedom of Speech 
 
Under the Code of Conduct, a Member must treat others with respect.  The Standards 
Board’s experience is that what is perceived as disrespect often varies widely between 
individuals and between ethnic and local and regional cultures.  However, making the 
definition of disrespect more specific may mean that it would paradoxically become more 
inflexible and could not seek to reflect a variety of views on what is respectful.  The 
Standards Board recognises that members must have a right to comment on matters of 
public concern, provided their comments do not breach discrimination legislation or cross the 
line into overly personal attacks. 
 
The Standards Board believes that a new provision specifically addressing bullying would be 
of significant symbolic and practical value to the local government community, as it would 
show that bullying is an issue which should be specifically dealt with. 
 
The questions asked under this heading are: 
 
3. Is it appropriate to have a broad test for disrespect or should we seek to have a 

more defined statement? 
 
4. Should the Code of Conduct include a specific provision on bullying?  If so, is the 

ACAS definition of bullying appropriate for this? 
 
That definition is that  “bullying may be characterised as a pattern of offensive, intimidating, 
malicious, insulting or humiliating behaviour; an abuse or misuse of power or authority which 
attempts to undermine an individual or a group of individuals, gradually eroding their 
confidence and capability, which may cause them to suffer stress.” 
 
Confidential Information 
 
Under the Code of Conduct, a Member must not disclose information given to him in 
confidence, or which he believes is of a confidential nature. 
 
The Standards Board is aware that there is an argument that releasing confidential 
information in the public interest should be recognised as a defence to a breach of the Code. 
 



 

Under the Freedom of Information Act 2000, in considering whether to disclose information, 
a local authority must seek to balance the need to maintain confidentiality with the public 
interest in disclosing the information.     
 
5. Should the Code of Conduct contain an explicit public interest defence for 

members who believe they have acted in the public interest by disclosing 
confidential information? 

 
6. Do you think the Code of Conduct should cover only information which is in law 

“exempt” or “confidential”, to make it clear that it would not be a breach to 
disclose any information that an authority had withheld unlawfully? 

 
Disrepute and Private Conduct 
 
The Code provides that a member must not in his official capacity, or any other 
circumstance, conduct himself in a manner which could reasonably be regarded as bringing 
his office or authority into disrepute. This raises questions about whether and to what degree 
the actions of members in their private lives should be scrutinised. 
 
The Standards Board believes that the provision should continue to link a member’s conduct 
in their private life to its relevance to the performance of their public office. 
 
In deciding whether to refer complaints for investigation, the Standards Board has generally 
looked at three areas of private conduct: 
 
- cases of unlawful behaviour that would be sanctioned by the courts, such as criminal 

convictions and cautions 
- whether the member’s private behaviour brings into question the member’s fitness to 

carry out their official duties 
- whether the member’s private behaviour has undermined the public’s confidence in the 

member’s ability to carry out their official duties 
 
7. Should the provision related to disrepute be limited to activities undertaken in a 

member’s official capacity or should it continue to apply to certain activities in a 
member’s private life? 

 
8. If the latter, should it continue to be a broad provision or would you restrict it 

solely to criminal convictions and situations where criminal conduct has been 
acknowledged? 

 
Misuse of Resources 
 
The Code provides that when using the resources of the authority, a member must act in 
accordance with the authority’s requirements and ensure that such resources are not used 
for political purposes unless that use could reasonably be regarded as likely to facilitate the 
discharge of the authority’s functions or the member’s office. 
 
The phrase “political purposes” was intended to complement Section 2 of the Local 
Government Act 1986 which prohibits the publication of material designed to affect public 
support for a political party. 
 
The Standards Board believes that there should be allowed a low threshold for some 
resource use, while leaving further regulation of resources to individual authorities. 
 



 

The Standards Board believes that with regard to use of resources for “political purposes” 
this provision of the Code should address three issues as breaches: 
 
- a breach of the 1986 code of publicity 
- a breach of any local protocol 
- misuse of resources, in particular officer time, for inappropriate political purposes 
 
9. Do you agree that the Code of Conduct should address the three areas set out 

above? 
 
10.  If so, how could we define “inappropriate political purposes”? 
 
11. Do you agree that the Code should not distinguish between physical and  

electronic resources? 
 
Duty to report breaches 
 
The Code of Conduct requires members who have a reasonable belief that a fellow member 
has breached the Code of Conduct to make a complaint to the Standards Board. 
 
The Standard Board considers that this provision should be retained because it gives effect 
to the principles of openness and accountability.  Deleting the provision would not stop 
frivolous or malicious complaints, as members would still be able to report alleged breaches. 
 
Members might be deterred from making false and malicious allegations if it was a breach of 
the Code to do so. However, such a provision could also act as a deterrent for members 
making complaints where they have legitimate concerns, in case subsequent investigation 
finds the complaint to be unfounded. 
 
12. Should paragraph 7 be retained in full, removed altogether or somehow narrowed? 
 
13. If you believe the provision should be narrowed, how would you define it?  For 

example, should it only apply to misconduct in a member’s public capacity, or 
only to significant breaches of the Code? 

 
14. Should there be a further provision about making false, malicious or politically 

motivated allegations? 
 
15. Does the Code of Conduct need to provide effective protection for complainants 

against intimidation, or do existing sections of the Code of Conduct and other 
current legislation already cover this area adequately? 

 
Personal Interests 
 
The definition of a personal interest in the Code includes the terms “friend” and “wellbeing” 
neither of which are defined, although the Standards Board has issued guidance on their 
interpretation. 
 
Paragraph 10(2) of the Code sets out certain circumstances where members who have a 
personal and prejudicial interest may, but not necessarily should, regard themselves as not 
having a prejudicial interest, and may therefore participate in decision making.  In particular 
this applies where the member is a member also of other public bodies.  This paragraph has 
not been easy to interpret, and the Standards Board believes that it has been misconstrued. 
 



 

The Standards Board proposes a new “public service interest” for members who serve on 
other public bodies.  This would be subject to the prejudicial interest test, but where a public 
service interest was not prejudicial, it would not need to be declared at a meeting. Where it 
was prejudicial, the member could participate in debate, and would be required to withdraw 
only when the vote was taken. 
 
The Standards Board also proposes similar rules for interests arising from membership of 
charities and lobby groups.    
 
16. Do you think the term “friend” requires further definition in the Code of Conduct? 
 
17. Should the personal interest test be narrowed so that members do not have to 

declare interests shared by a substantial number of other inhabitants in an 
authority’s area? 

 
18. Should a new category of “public service interests” be created which is subject to 

different rules of conduct? 
 
19. If so, do you think public service interests which are not prejudicial and which 

appear in the public register of interests should have to be declared at meetings? 
 
20. Do you think paragraph 10(2)(a-c) should be removed from the Code? 
 
21. Do you think less stringent rules should apply to prejudicial interests which arise 
through public service and membership of charities and lobby groups?     
 
Prejudicial Interests 
 
In the case of R. (on the application of Richardson) v North Yorkshire CC, it was held that a 
member who had a prejudicial interest was not entitled to attend a meeting even in his 
personal capacity. 
 
There is an argument that members should have the same right to make representations as 
members of the public.  However, the Code was drafted to give effect to the principle that 
members undoubtedly have, or are perceived to have, a greater influence than ordinary 
members of the public. 
 
22. Should members with a prejudicial interest in a matter under discussion be 

allowed to address the meeting before withdrawing? 
 
23. Do you think members with prejudicial public service interests should be allowed 

to contribute to the debate before withdrawing from the vote? 
 
Registration of Interests 
 
The Standards Board is aware that many members feel that there is a lack of clarity in the 
Code around the nature and scope of the organisational memberships that must be 
registered. 
 
24. Should members employed in areas of sensitive employment, such as the security 

services, need to declare their occupation in the public register of interests? 
 
25. Should members be required to register membership of private clubs and 

organisations? If so, should it be limited to organisations within or near an 
authority’s area? 



 

 
Gifts and Hospitality 
 
26. Should the Code of Conduct require that the register of gifts and hospitality be 

made publicly available? 
 
27. Should members also need to declare offers of gifts and hospitality that are 

declined? 
 
28. Should members need to declare a series of gifts from the same source, even if 

these gifts do not individually meet the threshold for declaration?  How could we 
define this? 

 
29. Is £25 an appropriate threshold for the declaration of gifts and hospitality?  
 
Conclusion 
 
If Members formulate their response at the meeting, this can be passed on to the Standards 
Board to meet the deadline.     
 
FINANCIAL IMPLICATIONS/SECTION 151 OFFICER’S COMMENTS 
 
There are no financial implications, and the Section 151 Officer has no further comments.  
 
LEGAL IMPLICATIONS/MONITORING OFFICER’S COMMENTS 
 
The report has been prepared in conjunction with the Head of Legal Services, and there are 
no further comments. 
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